0496 54 35 08 koen@stabofi.be
corona maatregelen

Om de zelfstandigen en ondernemingen te ondersteunen tijdens de coronacrisis voorziet de Vlaamse overheid een aantal nieuwe Corona maatregelen alsook een versoepeling van verschillende bestaande subsidies.

StaBoFi werkt reeds jaren nauw samen met Xerius voor alles wat te maken heeft met aansluiting als zelfstandige, berekening sociale bijdrage, … .  Xerius heeft steeds op een duidelijke wijze de diverse Corona maatregelen gebundeld.

 

Corona maatregelen opgelijst

Dubbele overbruggingsrecht

Gewone overbruggingsrecht

Steunmaatregelen september

Steunmaatregelen oktober

Steunmaatregelen november

Overige steunmaatregelen

De steunmaatregelen in Corona tijdperk

Het dubbele overbruggingsrecht

Nu er opnieuw strengere maatregelen gelden, hebben zelfstandigen die daardoor worden getroffen recht op bijkomende steun, in de vorm van een dubbele uitkering overbruggingsrecht.

Op welk bedrag heb je recht?

Je hebt recht op het dubbel overbruggingsrecht als je zelfstandige bent in hoofdberoep of aangesloten bent als meewerkend partner. In dat geval bedraagt het dubbel overbruggingsrecht € 2 583,38 per maand zonder gezinslast, of € 3 228,20 met gezinslast.

Aan welke voorwaarden moet je voldoen?

In deze 3 situaties kan je het dubbele overbruggingsrecht aanvragen:

 1. Je bent verplicht je zelfstandige activiteiten volledig of gedeeltelijk te onderbreken door de overheidsmaatregelen, opgesomd in de ministeriële besluiten van 18/10, 28/10 of 1/11. Je hebt dan recht op het dubbele overbruggingsrecht, ook als je meewerkende partner bent.
 2. Ben je afhankelijk van een verplicht gesloten sector en onderbreek je volledig je activiteiten? Dan heb je eveneens recht op het dubbele overbruggingsrecht, ook als meewerkende partner.
 3. Ben je afhankelijk van een verplicht gesloten sector, maar blijf je wel werken, bijvoorbeeld om particuliere klanten te bedienen? Dan heb je géén recht op het dubbele overbruggingsrecht en ontvang je het volledige (of beter gezegd enkel) overbruggingsrecht.

 

Het gewone overbruggingsrecht

Het is best mogelijk dat je als zelfstandige je activiteiten moet onderbreken. Twee redenen kunnen de oorzaak zijn:

 • ofwel omdat je door de overheid wordt verplicht,
 • ofwel omdat je de zaak sluit uit vrije wil.  Omdat er geen klanten meer komen, bijvoorbeeld. Of omdat te veel van je werknemers afwezig zijn.

In beide gevallen kan je rekenen op het overbruggingsrecht. Bij verplichte sluiting heb je al recht op een uitkering na 1 dag onderbreking. In het andere geval krijg je de uitkering nadat je 7 opeenvolgende dagen geen activiteiten uitoefent.

Hoeveel bedraagt het overbruggingsrecht?

Je krijgt een uitkering van € 1 291,69 (of € 1 614,10 als je een persoon ten laste hebt bij je ziekenfonds).

Wie kan het aanvragen?

Je betaalt je sociale bijdragen als zelfstandige in België en bent aangesloten

 • in hoofdberoep (eenmanszaak, werkend vennoot en bedrijfsleider) of als meewerkende partner.
 • in bijberoep, waarbij je minstens de minimumbijdrage betaalt van een zelfstandige in hoofdberoep (€ 739,05). Je moet jezelf dan wel al een gevestigde zelfstandige mogen noemen. Dat wil zeggen dat de bijdrage die je betaalt gebaseerd is op je inkomen van drie jaar geleden. Starters in bijberoep komen dus niet in aanmerking.

Naast het bovenstaande is ook 1 van de volgende voorwaarden op jou van toepassing:

 • je bent door de overheid verplicht je zaak minstens 1 dag te sluiten. De sectoren die onder deze Corona maatregelen vallen, vind je hieronder
 • je werkt in een andere sector, en je beslist je onderneming minstens 7 opeenvolgende dagen volledig te sluiten. Bijvoorbeeld omdat je te weinig klanten hebt, of omdat je zaak (grotendeels) afhangt van een sector die nog verplicht gesloten is.

Let wel: er geldt 1 algemene uitzondering. Startte jij je zaak op na 10 maart? Dan heb je geen recht op de Corona maatregelen.

Aanvraag overbruggingsrecht voor september, oktober, november en/of december

Je hebt recht op een overbruggingsuitkering wanneer de overheid jou rechtstreeks verbiedt om jouw activiteiten uit te oefenen of wanneer je kan aantonen dat jouw activiteiten in grote mate (minstens 60%) afhankelijk zijn van bedrijven of sectoren die hun activiteiten niet mogen uitoefenen.

Steunmaatregelen september

De steun voor september is enkel voorbehouden voor sectoren die door de overheid verplicht werden om te sluiten. Dat zijn :

 • de jacuzzi’s, stoomcabines en hammams, behalve bij privégebruik;
 • de discotheken en dancings;
 • artiesten;
 • nachtwinkels;
 • sisha-bars;
 • foorkramers;
 • evenementen (in ruime zin);
 • de horeca

TIP: Kan je aantonen dat je activiteiten uitoefent waarbij je volledig afhankelijk bent van een of meerdere sectoren die verplicht gesloten zijn? Ook dan kan je het overbruggingsrecht aanvragen.

Steunmaatregelen oktober

Op 18 oktober moest de horeca sector verplicht de deuren sluiten. Daarvoor is het dubbele overbruggingsrecht gekomen.  Andere sectoren hebben in deze tijd recht op het enkele overbruggingsrecht.

Steunmaatregelen november

De lijst van verplicht gesloten sectoren breidt verder uit. Afhankelijk geslotene sectoren hebben recht op het dubbele of enkele overbruggingsrecht.

Overige steunmaatregelen 

Uitstel van betaling sociale bijdragen

Je inkomsten dalen of je kan je zelfstandige activiteit niet langer uitoefenen door de coronacrisis. En je lopende rekeningen, die moeten wel nog betaald worden.

Om je hiermee te helpen kan je beroep doen op het uitstel van betaling van je sociale bijdragen. Zo kan je eerst je leveranciers betalen, en andere dringende facturen. Die sociale bijdragen kunnen later. Weet wel, uitstel is geen afstel.

Aanvraag tot vrijstelling van sociale bijdragen

Als je je als zelfstandige in hoofdberoep of als meewerkend partner tijdelijk in moeilijke financiële omstandigheden bevindt, kan je een vrijstelling van je sociale bijdragen aanvragen. Ook als starter kan je in deze coronatijden gebruik maken van deze maatregel. Klein addertje onder het gras: een vrijgesteld kwartaal telt niet meer voor je pensioenopbouw.

Je kan voor alle vier kwartalen van 2020 vrijstelling aanvragen omwille van de coronacrisis.
Ook voor een kwartaal waarvoor je geen uitstel vroeg, kan je nog een vrijstelling vragen. Wil je een aanvraag doen voor alle kwartalen van dit jaar? Dan kan dat in één globale aanvraag.

Meer informatie en direct link om steunmaatregelen aan te vragen kan je vinden op de site van Xerius .

Ook op de site van Vlaio (Vlaanderen Agentschap Innoveren & Ondernemen) kan je diverse steunmaatregelen terugvinden, waaronder het nieuwe vlaamse beschermingsmechanisme, voor ondernemers die geconfronteerd worden met een grote omzetdaling.

Dagelijks zijn er aangepaste en nieuwe maatregelen die ondernemers door de coronacrisis moeten helpen. Dankzij deze updates blijft u helemaal mee.